Categories
Aktuellt

MARGARETA PETRÉ


Trailer

En film av
Solveig Nordlund

Team
Hamed Alizadeh – foto
Jan Dufva – ljud
Daniel Rundkvist – redigering
Pedro Marques – musik

Produktion
Torromfilm
Ry 504
87294 Sandöverken
0734411825

Projektbeskrivning

45 – 50 minuter tidsperspektiv augusti 2021 – augusti 2022

I Bäckland i Nordingrå har Margareta Petré sin ateljé där hon krypandes på golvet knådar fram sina färgenergier. 

Margareta Petré har bott praktiskt taget hela sitt liv i Nordingrå. Som barn i en liten sommarstuga och sedan sjuttiotalet i den gård hon köpte för en billig penning. Landskapet i Nordingrå är en viktig del av hennes liv. 

 1987 lade Margareta bort penslarna och arbetar fysiskt fram färg och ljus. Färgen är hennes motiv. De jättelika dukarna fraktas  fram och tillbaka mellan Nordingrå och Stockholm, där Margareta också har en ateljé, och det kan ta år för henne att bli klar med en målning.

”Färgernas hastighet, vibration, täthet, ljus-energi laddas på duken med motsvarande kraft från mig. Detta kräver ett annat-nytt formspråk. Ett språk som snarast har sina utgångspunkter i musiken. Ett höga C formar sig- tar sin form i rummet utifrån sin specifika egenskap och i attacken från sångerskan. Så kommer mina färgenergigestalter till. Ja, för mig är färgerna varelser med specifika egenskaper, personligheter- egna världar.” säger Margareta. 

1988 inbjöds Margareta av Trondheims konstakademi att hålla en workshop om sina färgenergier. Workshopen var en vecka lång med en färg per dag. Svart,rött,  gult, blått, vitt. Det var inledningen till en rad utställningar utomlands och internationellt erkännande. För filmen håller Margareta en sådan workshop i Nordingrå. Nu är Margareta koncentrerad på den vita färgen. Allt eller intet.

2004 när Höga Kusten blev världsarv blev hon inbjuden av Landstinget i Västernorrland att göra en almanacka med sina tolkningar av årstiderna på Höga Kusten.  De ställdes ut på Länsmuseet i Härnösand. Margareta är förundrad över hur landskapet trängde in i de abstrakta målningarna.

I filmen följer Margareta i hennes arbete samtidigt som vi tar del av minnen från hennes tidiga utställningar och tankar kring att vara ensam mor på landsbygden och samtidigt ägna sig helt åt sitt konstnärskap.