Anders Åberg är kanske Sveriges mest produktiva konstnär vad gäller offentliga utsmyckningar. Hans tredimensionella målerier av hus och fabriker pryder sjukhus och bibliotek runt hela Sverige, Arlanda Flygplats har en skulptur, Solna tunnelbanestation täcks av 3 km Norrlandsmotiv.
För många har han blivit en konstnärlig ambassadör för Norrland trots att han från början var Stockholmare. 1980 började han bygga Mannaminne på en skogstomt i Nordingrå, ett försök att ta hit världen , en mötesplats för idéer och drömmar, en plats för minnen. I filmen tar Anders Åberg med oss på en guidad tur genom sitt liv och Mannaminne.
Vill du beställa filmen som DVD?
Klicka här för att beställa DVD-filmen.
MANNAMINNE
En film av Solveig Nordlund om Anders Åberg och hans livsverk Mannaminne
- Med Anders och Barbro Åberg
- Foto Lisa Hagstrand
- Ljud Tommy Ottebjer
- Klippning Jonathan Norberg
- Musik Pedro Marques
Produktion Torromfilm med stöd från Film I Västernorrland
Längd 45 minuter
Solveigs egna ord: Anders Åberg är i dag 68 år gammal, Han är en allkonstnär – skulptör/målare/byggmästare. Han började redan som barn göra modeller av hus och städer och fick sitt genombrott på 60-talet med sina husporträtt. Han har gjort otaliga offentliga utsmyckningar runt om I Sverige bl.a. Solna Tunnelbanestation, Arlanda inrikeshall, Umeå Universitet.
När jag flyttade tillbaka till norra Sverige efter ett helt liv utomlands upptäckte jag att jag var granne med Anders Åberg och hans livsverk Mannaminne och jag tog kontakt. Spontant växte iden fram att tillsammans göra en film om Mannaminne.
Vad är Mannaminne?
1980 började Anders och hans fru Barbro bygga Mannaminne i Nordingrå , Västernorrland. Från början skulle det bli ett kafe, men det växte till ett salgs modellstad i vuxenskala. En blandning av museum, återskapade minnen, lekplats. 66 byggnader från hela världen i en skogsbacke: En Kinapaviljong, ett dragspelshus, ett jordglobshus, en järnväg och otaliga spårvagnar varav 3 norska, ett flygplan, ett flertal museer, bl.a. ett byråkrati museum, hotell och värdshus. Syftet med Mannaminne är att visa hur allt hänger samman. Hur kulturen beror på historien, tekniken och influenser från när och fjärran. Allt filtrerat genom Anders Åbergs lekfulla huvud och habila händer.
När vi träffades stod Anders i begrepp att lämna över administrationen till en stiftelse, men hur lämnar man över sitt hjärtebarn. Hur ska Mannaminne leva vidare utan Anders? Spontant växte iden fram att tillsammans göra en film.
I filmen Mannaminne, dokumenteras Anders Åbergs konstnärsskap och han förklarar hur Mannaminne har kommit till genom inspiration från amerikansk folksång och medborgarrättsrörelser, kinesiska visdomsord och nordisk tradition. Mannaminne är ett originellt självporträtt.
Solveig Nordlund